Agenti za nekretnine pripremaju inicijativu za izmenu zakona

Grupacija posrednika u prometu nekretnina Privredne komore Srbije (PKS) razmatra inicijativu  za izmenu zakona u ovoj oblasti kako bi rad bio efikasniji, a klijenti sigurniji, rekao je za Tanjug član odbora te grupacije Vladimir Obradović.

 

Kako je objasnio, u Srbiji radi 3 000 agenata za prodaju nekretnina s licencom, a od toga samo 1.800 radi u okviru agencija za nekretnine, kao i da je trenutno registrovanih oko hiljadu agencija za posredovanje na rastućem tržištu nekretnina Srbije. Treba napomenuti da je isključivo rad Agenta sa licencom koji rade u okviru Agencija u okviru zakona, a da su svi ostali načini rada Agenata u suprotnosti sa Zakonom i ugrožavaju sigurnost kupaca i prodavaca

 

„To su sve profesionalci u pružanju svojih usluga i apelovao bih da ljudi kada se odlučuju da kupe ili prodaju nekretninu mogu da se obrate i samoj grupaciji posrednika pri PKS“, rekao je Obradović i pozvao građane da u registru Ministarstva trgovine provere koji agenti i agencije imaju registraciju.

Grupacija posrednika u prodaji nepokretnosti PKS, okuplja 155 agencija kod kojih radi 40 odsto ukupno registrovanih agenata angažovanih u Agencijama za nekretnine, prati primenu i uočava nedostatke Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kaže Obradović i objašnjava da učestvuju u pripremama izmena i dopuna zakona kako bi u praksi bio što primenljiviji.  
Kaže da je Republički geodetski zavod (RGZ) dosta uradio oko digitalizacije katastra, ali da bi proces trebalo ubrzati kao i raditi na daljem unapređenju. „Ima još dosta manjkavosti i mi komuniciramo sa RGZ kako bi im ukazali koje su to mane u samom procesu i kako bismo zajedno radili na rešenjima koje će ga ubrzati i učiniti još sigurnijim za klijente“, kaže Obradović.

Po važećim propisima, postoji obaveza da agenti budu stalno zaposleni u agencijama umesto da rade po procentu, pa će ova grupacija pri PKS tražiti da se to promeni kroz izmene postojećih propisa. Obradović smatra da je slobodno tržište u ovom sektoru izraženo i dodaje da je postojanje „velikog broja agencije dobro jer povećava konkurentnost“, pa klijent može da bira agenta koji mu najviše odgovara i time dođe do najkvalitetnije usluge.
„Imamo kodeks poslovne etike koji reguliše poslovne odnose između samih agencija, a deluje i na poboljšanje poslovnog ambijenta, i poštovanje etičkih normi“, ističe Obradović i naglašava da se time dobija bolja komunikacija između samih posrednika, što implicira bolju uslugu i poboljšanje ambijenta na tržištu za klijente.

Grupacija posrednika pored edukacije i prikupljanja iskustava od kolega iz regiona i SAD planira i društveno odgovorne humanitarne akcije kao i „dan otvorenih vrata“ za građane čime bismo uticali na podizanje svesti kao i što bolju informisanost o tržištu nepokretnosti, problemima i preprekama.   
„Planiramo da u saradnji sa opštinama besplatno održavamo otvorena vrata gde bi građani mogli da se raspitaju o svim bitnim stvarima u vezi s tržištem nepokretnosti“ , kaže Obradović i dodaje da bi mogli biti uključeni i advokati, javni beležnici, predstavnici RGZ-a s kojima, dodaje, postoji dobra saradnja.

Partneri

Pretraga nekretnina po šifri